Antikoška za totáče

V mém minulém článku a na něm navazující diskuzi se dostalo na téma Antikoncepce. V příběhu jedné z žen zaznělo, že za totality nebyla antikoncepce až tak dostupná. Někteří ten pocit nemají. Jak se vlastně věci měly? Zobaly dámy pilulky jako dnes?

Jednoznačná odpověď zní NE. Nezobaly. Některé ženy je braly, ale nebylo to tak rozšířené jako dnes. HA byla dostupná, ale v omezeném výběru a dávka hormonů byla rozhodně větší než v dnešních pilulkách, což také způsobovalo různé vedlejší příznaky. Ještě na počátku 90. let nebyl takový výběr v HA jako je dnes.

 

Kromě HA existoval i Postinor, stará známá pilule PO. Jenže ne všichni o ní věděli. Ze zkušeností mých a mojich příbuzných a známých, kteří totalitu zažili přece jen více: V malých městech a vesnicích, kde fungoval sotva jeden gynekolog a pokdu to byl muž starší, nemusela být vždy situace ani nakloněna HA. Sice teoreticky byla možná od 18 let, ale kdo neměl ještě dítě, nemusel ji dostat, ani když ji chtěl. Vše záleželo na tom, jaký byl gynekolog. Ve velkém městě byly vždycky větší možnosti.

 

Kondomy se volně prodávaly, ale málokterý hoch je užíval. Kondomy nebyly nikdy moc oblíbené a pilulky také ne. Co se tedy praktikovalo? Hodně často přerušovaná soulož, což znamenalo tisíce neplánovaných otěhotnění. Je s podivem, že někteří v takovou metodu doteď věří a užívají ji a jaké to překvapení, že to nefunguje... :)

Nechtěné těhotenství často znamenalo rychlou svatbu, protože před pár desítkami let se tyhle věci braly jinak než teď. Být svobodná matka znamenalo jisté stigma. Někdy ale svatba nebyla a šlo se na potrat. V jisté době to znamenalo jít na kobereček před komisi a tam musela žena vysvětlit a odůvodnit, proč potrat chce.

Nedokážu si to představit, muselo to být celkem ponižující nastoupit před komisi lidí a vykládat jim, jak otěhotněla a proč chce potrat.

Na jejich rozhodnutí pak záviselo, zda může nebo nemůže. Od tohoto se ustoupilo někdy během konce 80. let (např. v tomto článku se uvádí, že komise existovaly v letech 1958 - 1987 http://zdravi.e15.cz/clanek/mlada-fronta-zdravotnicke-noviny-zdn/ohlednuti-za-interrupcnimi-komisemi-4654260)

 

Někdy ženy měly za sebou dva potraty nebo otěhotněly čerstvě po prvním a komise už odmítla jim potrat schválit, takže musely dítě mít. Samozřejmě, že před touto komisí se často lhalo, aby byl onen vytoužený potrat schválen.

Jedna z metod trvalé antikoncepce - podvázání vaječníků, sterilizace - byla možná jen po 3 dětech a po věku 35 let, ale nebyla to příliš častá metoda, hodně párů mělo jen dvě děti a často se tedy stávalo, že další se řešilo právě již zmíněným potratem. Ovšem na druhé straně některé páry měly třetí dítě - přídavkové děti, ale na sterilizaci poté ženy stejně nešly.

Také si vzpomeňme, kolik nechtěných otěhotnění a rychlých svateb vzniklo v době, když šli kluci na vojnu a během jejich vojenské služby. A mít dítě v 18 byla tehdy běžná věc. Dnes poněkud nepředstavitelná...

 

Po roce 1989 se situace začala měnit a na konci 90. let už byl trh zaplaven HA a reklamou na HA. Ať už ale lidé užívají jakoukoliv metodu, je vždy dobré si zjistit co nejvíce informací o možnostech. I když potraty jako takové neodsuzuji, je dobré, že se jejich počet snižuje každým rokem, že ženy se chrání a skutečně těhotenství se víc plánuje než dřív. Jedině osvěta pomůže k jejích snížení, nic jiného.

Autor: Milada Součková | úterý 2.10.2012 17:17 | karma článku: 12,56 | přečteno: 1909x