Nasekal mi na zadek, já tam měla padesát odstínů šedé a orgasmus

Prachy, sex, miliardář, chudá panna a sado maso. Padesát odstínů šedé vychází v češtině. Nejsem literární kritik, ale jsem vášnivá čtenářka. Před pár měsíci se mi do rukou dostala tato kniha. Působí všelijak, jen ne eroticky. Na přečtení v originále nemusíte vládnout anglickým jazykem dobře, autorka má totiž omezenou slovní zásobu, i když je Angličanka. Angličanka s omezenou slovní zásobou a ještě omezenější fantazií. Jakési Stmívání sadomaso.... dotazy v Bravu a Večery pod lampou.

Hlavní hrdinka Anastasia Steele (už jen to jméno kýč samo o sobě) je studentka literatury v USA, ta literatura a čtení by jí mohly dát větší slovní zásobu, ale to tak...kulový... Těsně před promocí Ana musí dělat rozhovor s jistým miliardářem (jasně, holky, milionář nestačí), protože její kamarádka onemocněla a ta rozhovor dělat nemůže.

 

Ana nedbá na oblečení, a tak na rozhovor přichází oblečená ledabyle. Později se dozvídáme, jak si Ana ani neholí podpaždí, kašle na vzhled, přesto okouzlí nejednoho muže, když si navleče šaty a lodičky (ve kterých nějakým zázrakem umí chodit, ač žije většinu života v džínách a botaskách).

 

Hned při rozhovoru lítají jiskry, až to málem zapálí tu betonovou budovu, ve které se nacházejí. ON je miliardář. Sám se vypracoval. Je krásný, urostlý a ne, není gay. Je Grey. Christian Grey. Z jeho příjmení vznikl název. Padesát odstínů (pana) Šedého, což líp funguje anglicky. Fifty Shades of Grey. Ovšem padesát dimenzí nemá, je dost jednotvárný. Chudáček má pokřivenou dušinku, měl škaredé dětství, naštěstí byl adoptován úspěšnými lidmi a ve zralém věku 27 let je miliardář, který myslí na to, že někde tam na světě hladovějí lidé a zajímá se o to, jak je nakrmit. Mezitím řídí svou korporaci. Oč křivější jeho duše, o to krásnější jeho tvářička. A jak jsou krásné jeho šedé oči. Slovo šedá se poté opakuje ad nauseam. Ne abyste zapomněli, že pan Šedý má šedé oči!

 

 

 

Čili to máme jednu chudou studentku, svůdnou i když oblečenou nedbale a neholící se, nemasturbující a nevlastnící emailovou adresu, natož počítač!, studentku s omezenou slovní zásobou, i když studuje Anglickou literaturu na dobré univerzitě.   Pak jednoho miliardáře, který je vzděláný, krásný, mladý, má božskou postavu a jizvy na duši i těle. Má moře času, i když by měl řídit tu společnost, kterou vlastní a zmínila jsem už, že hraje na klavír jako profesionál? Jenže on musí mít čas, protože chce vládnout duši i tělu slečny Steele, musí jí říkat, aby pořádně jedla - aby měla sílu na pozdějí orgie v ložnici, říká jí, aby si nekousala rty, říká jí, aby nekoulela očima, upravuje jí vlasy, sahá jí na bradu a tamto dole, věnuje se jí skoro pořád a když s ní není, píše jí sms či emaily... Už chápete, proč není v práci? Ona si upravuje vlasy, jeho vlasy jsou krásné a hlas má jako karamel. Jeho oči jsou tak krásně šedé.. On nechce o minulosti mluvit, ona ho pořád otravuje s dotazy na ni.   Prostě LOVE STORY.

 

Ana mu zcela podlehla. On o ni usiluje. Ana se dozvídá, že pan Grey miluje sadomaso a hned jí nabídne jistý vztah. Ana o něm uvažuje, protože je až po uši zamilovaná. Je jí 21 a je děvče neposkvrněné. Nikdy nemasturbovala. Než se můžou pustit do zkoušení SM a než se podepíše smlouva, Grey ji odpaní tak něžně, až se vám chce plakat (z těch příšerných dialogů a klišé autorky).

 

 

 

Ana je tedy připravena k sexu. Samozřejmě prožívá orgasmus při každé příležitost a vždy je připravená k akci. I při odpanění má orgasmus... Umí skvěle kouřit. Ne, nemluvím o cigaretách. Od panenství k zasloužilé kurvičce, která udělá, co chce ON a ještě mu u toho říká PANE.

Grey zatím užívá kondom, protože je zodpovědný občan. Mezitím jí daruje Macbook, aby mohli komunikovat, a představte si americkou moderní studentku, která neměla ani emailovou adresu! Email si však pořídí, mobil má - Blackberry, dostane i auto, proletí se vrtulníkem (který pilotuje kdo jiný než GREY), Grey ji navštíví tryskáčem, protože má vždycky moře času (ač řídí tu obří firmu) a lítají jiskry, textovky, infantilní dialogy a občas přilítne i nějaký ten lepanec na Anin zadeček, který je samozřejmě rozkošně formován. A on má penis, který je veliký. 

 

Ana si hryže rty a přemýšlí, zda smlouvu podepsat. Ana si hryže rty a jeho to děsně rajcuje. Ana si nemá hryzat rty. Ana si hryže rty a uvažuje o její vnitřní bohyni. Grey a Ana se milují. Grey zaplatí bohatě gynekoložce, aby mohla mít Ana pilulky a nemuseli užívat kondom. Gynekoložka přijde v neděli za Anou do Christianova doupěte, vyšetří ji a napíše předpis. Ana přece nemohla jít sama k dr., to ne, když máte milence miliardáře, dělá se to jinak.

 

Tryskáč, mobil, sms, macbook, vrtulník. Miliardář, co má vždy čas a doma sadomaso pokojíček.

Líčka se rdí, tváře se červenají.Ježíši, Ach, Oči se rolují, obočí se zvedá, dlouhé a zcela pohlcující  a zcela vyčerpávající orgasmy, koušou se rty, oči se rolují, koulí se očima, Ana si kouše rty, obočí se zvedá, orgasmus se prožívá, Ježíší, Ach, Ach, Mračí se, Zvedá obočí, Mračí se, Usmívá se, Usmívá se, Mračí se, Zvedá obočí, Orgasmus, Ach.. to vše asi tak 500x pořád dokola.

 

Ana poznává jeho matku. Ana si hledá práci. Ana nechce jeho pomoc. Ana chce JEHO.

On se ale nemůže oddat, on není na kytičky a vození se za ručičky.

 

On chce SM. Ana neví, zda tu smlouvu podepsat.

Pořád uvažuje dokola v těch samých termínech. Vnitřní bohyně a HOLY FUCK, HOLY SHIT A HOLY COW, HOLY HELL, HOLY CRAP, HOLY... (do prdele, kurva a ty vole  - asi tak nějak v českých poměrech). Kurva, mám tu smlouvu podepsat? Do prdele, on mi chce nalískat. Kurva, to bylo vzrušující. Do prdele, já už nemůůůůžu...U A U A

Moje vnitřní bohyně se bouří, ale stejně mám deset tisíc orgasmů. Ty vole, to bylo ... Ty vole, mám to podepsat? Kurva, já ho tak chci. Moje vnitřní bohyně to chce... nechce..chce..jsem zmatená a zranitelná. Ne, rozchod. Pláč. Ty vole, to nezvládnu. Kurva, já ho chci, ale nechci. Do prdele, chybí mi, ale ne...smlouvu ne...ale ano. Ano. Ano. Nebo ne? Nebojte se, má to pokračování.

 

 

Prkenné postavy, nedostatečně psychologicky vyvinuté, omezený slovník autorky a věčné opakování se stejných slov a stejných frází, zdůrazňování bohatství, sexuální scény spíš rozesmějí než naladí na vášnivou noc s partnerem... Jen těžko bych našla knižní postavy, které jsou tak kýčovité a tak protivné.

Nemám nic proti erotice. Nemám nic proti pornu v literatuře. Tahle knížka ale není ani jedno. Mohla bych napsat, že tahle knížka je trapná a směšná. Jenže celkově je mi spíš smutno. Smutno nejen z těch hodin strávených u čtení (a dočetla jsem to, protože jsem masochistka?), ale hlavně smutno z toho, že tenhle brak dominuje knihám, které se prodávají a skutečné poklady jsou pohřbeny v knihovnách... Smutno z lidí, kteří tohle považují za skvělou knížku. Pokud mám nějakou vnitřní bohyni (o které teda nevím), tak je jí smutno.

 

Nebo slovy Any:

Do prdele, vole, to se prostě nedá číst...

Kurva, za ty prachy to nestojí

Autor: Milada Součková | středa 3.10.2012 10:43 | karma článku: 45,18 | přečteno: 28071x