Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Když vaří žencká aneb jak se vařej knedlíci

21. 10. 2013 11:11:11
Knedle, knedlíky, knedlíci...to přece zvládne každej trouba, ale je to fakt pravda? Když knedlíky, tak pořádně. Pojďme si teda uvařit pořádný knedlík. Vydejte se se mnou do mojí kuchyně na kus knedle.

Recepty se můžou lišit, ale pozor na takové, kde je plno mouky, kde místo houskového knedlíku dostanete jen rozmatlané rohlíky v mouce. Když se to jmenuje kynuté knedlíky, tak je dobrý, aby fakt měly šanci kynout. Jasně, najdou se experti, kteří obalují rohlík v mouce a pak to hned vaří, ale tak to rozhodně nemá být!

Základní recept je 400 g mouky, 20 g kvasnic nebo droždí plus 1 lžička cukru, 1 vejce, pokud možno přímo od slepičky, 250 ml mléka, sůl a 2 starší housky nebo 3 rohlíky.

V mojí kuchyni, když si to já připravím, to vypadá asi takto

knedlikov.jpg

Nejdřív si rohlíky nakrájím na mojem oblíbeném prkýnku na kostičky. Nechám oschnout a pak v misce rozmíchám kvasnice nebo droždí s cukrem na kašičku. Do té misky, kde mám kvasnicovou kašičku, přimíchám vlažné mléko a nechám vzejít. Toho mléka jen trošku, zbytek nechat na těsto.

Do větší mísy prosít hrubou mouku, přidat vajíčko, kvásek, sůl a postupně i ten zbytek méka. Udělá se řídké těsto, do kterého se postupně hází na kostičky nakrájený oschlý rohlík. To vše tak nějak zpracuje v těsto, které už není tak řídké.

Z těsta se udělají dvě šišky a nechá se to kynout.

Do obřího kastrólku se pak dá vařit osolená voda a do té vařící vody se pak dají knedlíky vařit. Vaří se zhruba 20 minut, 10 minut na každé straně. Pak se vyndají, propíchnou. Krájet se můžou nožem nebo nití, studené nebo teplé. Pak se ty knedlíky můžou jíst ke guláši, koprové omáčce, rajské omáčce nebo tak podobně.

Další recept je trošku jinak

1 kg hrubé mouky, 3 rohlíky, 1 kostka kvasnic, sůl a trošku vody. Z toho je zhruba 6 šišek knedlíků. Opět se kvasnice rozdělají s cukrem, přidá se trošku vody a míchá se, udělá se kvásek, pak se přidá mouka a míchá se, až to těsto začne pšoukat. Když je těsto hezky hladké, přidává se postupně nakrájený rohlík. Tohle se pak dá kynout, nejlépe je vrazit to do postele, do peřin, nechat kynout tak půl hodiny a pak se už můžou vařit knedlíky. Vaří se opět v osolené vodě, asi 20 minut.

A tohle je prosím plocholistá petržel.

015.JPGChutná trošičku jinak než kadeřavá petržel a kdybych dělala karlovarský knedlík, použila bych ji. Ale tentokrát je řeč o kynutých klasických, takže petržel necháme na ozdobení brambor. Z těch se taky dají dělat knedlíky. Ale to je taky jiný recept.

Dobrou chuť!

Autor: Milada Součková | pondělí 21.10.2013 11:11 | karma článku: 13.49 | přečteno: 1193x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Martina Studzinská

Plní trestání vždycky svůj účel?

Kdo zodpovědně vychovává děti, ví, že nějaké hranice opravdu potřebují. Jak jim je ale vymezit a neubližovat jim zbytečně?

26.6.2017 v 17:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 97 | Diskuse

Karel Ábelovský

woknoviny ... jako hra na schovávanou

... přesně tak vypadá argumentace všech socialistů a také komunistů - i těch skrytých a skrývajících se za vzletné výrazy jako demokracie, svoboda, sociální a podobně

26.6.2017 v 15:56 | Karma článku: 5.65 | Přečteno: 118 | Diskuse

Olga Pavlíková

Česko si dle Macrona dělá z Unie supermarket

Tento blog píši i pro svoji paměť, neboť článek v Novinkách z pera Patrika Nachera je pro běžného českého občana dokonalý.

26.6.2017 v 15:50 | Karma článku: 29.94 | Přečteno: 763 | Diskuse

Zuzana Zajícová

Divoké letní noci a taky pěkná divočina ve dne

Horké letní ráno. Sobota v červenci. Na klice nám visela igelitka plná tvrdého chleba. Dřív jsme je dávali sousedovic koním, ale poslední dobou máme zajímavější strávníky.

26.6.2017 v 10:46 | Karma článku: 17.09 | Přečteno: 571 | Diskuse

Helena Vlachová

Když škola bývala školou

Zdálo se mi o zástupci školy. O mém prvním zástupci školy, od něhož jsem se tolik naučila. Vynikal přísností a nekompromisností a já jsem mu za to po celý život vděčná.

26.6.2017 v 10:16 | Karma článku: 25.04 | Přečteno: 696 | Diskuse
Počet článků 20 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3624
Žena obecná


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.