Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
CK

Cleopatra

1. 2. 2012 5:56
zakon

V nekterych statech existuje zakon, ze se oxytocin nesmi podat bez svoleni rodicky. V pripade ze s ni nelze komunikovat, bez svoleni jejiho zastupce.

0 0
možnosti
M

mischplysch

1. 2. 2012 12:31
Re: zakon

No vidíte a já jsem měla najednou jehlu s oxytocinem v ruce, ani jsem nemrkla . Kdyby alespoň informovali, co to dávají, proč a nač :-)

No nic, ještě asi dost potrvá, než bude některý lékařský personál brát rodičku jako svéprávnou bytost, která do některých věcí mluvit může, pokud nejde o život.

0 0
možnosti
L

lomihnát.

31. 1. 2012 15:43
Pěkné.

Co člověk, to názor.

Jestli chce rodička rodit doma, co je sakra komu do toho? A jestli chce rodit v porodnici, co je sakra komu do toho?

Je to tu samej rudej bolševik, specialíst na řízení životů ostatních.Rv

;-€

Je to taky o lidech, o konkrétní porodnici, konkrétním doktorovi, a TÉ sestře, a o tom dítěti a zrovna o tom dni. Manželka rodila čtyřikrát, a pokaždý přišla z porodnice s jinou zkušeností. Dodneška vzpomíná na doktora, kterýho by zplynovala ještě teď, po skoro třiceti letech.

0 0
možnosti
MM

captain cook

1. 2. 2012 3:06
srovnani s bolsevismem

v zalezitosti kde jde doslova o zdravi a zivoty se mi zda prehnane. To je stejne jako bys tvrdil, ze je bolsevicke naridit okamzity prevoz sanitou do nemocnice a operaci pro nekoho kdo ma akutni zanet slepeho streva protoze by se melo nechat na pacientovi jestli a kdy se necha do nemocnice prevezt.

Dnes uz nemate vsude ten standardizovany masovy pristup k porodum jako byl za totace a v ruznych zarizenich maji rodice moznost vyberu. Vidim jako prioritu presvedcit ten dosud  v totalitni medicine zfosilizovany zbytek profesionalu, ze k porodum je zapotrebi individulani lidsky pristup, ne arogantni a masove neosobni. Domacimi porody se toho nedosahne; jenom jimi zvysite riziko sobe a diteti. 

Na okraj. Vase zdravotnictvi je pokud vim prevazne fundovane statem a pripady vyzadujici nakladnou peci extra kdy se domaci porod zvrtnul a zvlast pripady trvaleho poskozeni zdravi kterym se mohlo predejit vcasnou hospitalizaci jako danovi poplatnici patricne zaplatite. Nekdy az dozivotne.

3 0
možnosti
X

xs123

31. 1. 2012 13:08
To je řevu a urážek

na blogu, když napíšu, ať milí pánové jaksi radši drží ústa a nekecají do toho, co je nikdy nepotká .... Když jde o nevěru, tak to jsou všichni naprogramovaní geneticky na oplodňování kdečeho, co je mladé a co se namane, ale jak jde o porody, tak to najednou naprogramovaní nejsou a strašně se cítí být důležití. Samec je při porodu k ničemu v celé přírodě, a tak to prostě je. A řvěte si tu, jak chcete, urážky od tupců se mně nemohou ani dotknout, ale trochu respektu k rodičkám by vám neškodilo.

0 0
možnosti
A

Azgalor

31. 1. 2012 13:51
Re: To je řevu a urážek

třeba taky ve velká části přírody je samec k ničemu od samotného oplodnění ;-)

Proč mám pocit, že tohle říkají ženské, které jaksi nemají/nechtějí vztah, protože to zazdily, tak si nabrnkly prvního, který o ně ještě stál, s tím, že to teda není nic super, ale postará se, udělá jí dítě a pak ho kopne do pr* a bude z něho mít akorát živitele, protože ona má svoje mimčo a kdyby se náhodou chlap cukal a nedej bože si našel milenku, tak z něho udělá haj*** a alespoň mu sebere polovinu toho, co má.

:-/

To dítě je snad obou, tak snad mají oba právo do toho kecat a rozumně se dohodnout, pokud se oba shodnou na tom, že to bude chlív, ať mají tu možnost. Ale super sobecký přístup, já jsem tu rodička a všichni se ze mě po***** a já jsem středobod vesmíru a bude po mým a hotovo, se, alespoň mi, zdá divný.

4 0
možnosti
TK

honda_mrkos_pajdusakova

31. 1. 2012 11:32
Hmmm.

Máte ten článek dost zmatený, není moc jasné, co jsou rozprávěnky rodiček a co váš pohled (jestli tam vůbec je - pokud ne, tuplem to nechápu, co jste nám chtěla sdělit).

K domácím porodům - je mi upřímně jedno, pro co se kdo rozhodne. Pokud oba rodiče souhlasí a rozhodnou se pro porod doma, spánembohem. Je to jejich dítě, a jestli se mu něco stane, tak je mi to celkem jedno (vím, zní to hnusně), ale cizí člověk si maximálně povzdechne "chudák mimi" a druhý den se zase věnuje svému. Celoživotní problém z toho budou mít zas jen rodiče. Je to podobné, jako by dítko vzali a postavili ho doprostřed silnice, a buď ho něco zajede nebo nezajede. Můžu si u toho klepat na čelo, ale jinak mě to nijak zvlášť nepálí. Jenom prosím, aby v těchto případech nebyl volán k jakékoliv odpovědnosti kdokoliv jiný než ti rodiče.

2 0
možnosti
X

xs123

31. 1. 2012 13:03
Re: Hmmm.

Jo, souhlas, jenom mi vadí ta hysterie kolem porodů doma, a hlavně ty davy přechytřelých "managerů" , co by chtěli ženským pomalu radit, jak mají rodit,  kojit a další. Do toho ať kecá porodník nebo lékař, ale ne kdejaký trouba, co umí držet mobil a volant.

0 0
možnosti
ŠP

sara_p

31. 1. 2012 11:23
nechápete problém

Myslím, že většina lidí nechápe, o co v této diskusi jde - většina žen nechce skutečně rodit doma - o co jde především je nestresující porod a lepší chování lékařů - a především a právě proto vpuštění porodních asistentek do nemocnic. tak jak to funguje "na západě". Jsou to ženy (dost často i bývalé sestřičky) s kurzy, školeními, praxí a supervizí, které provází ženu těhotenstvím (společně s kontrolami lékařů) a pak i při porodu a následné péči. Většinou se tak děje v nemocnicích, kde je doktor za rohem. Výhody jsou jasné - je tam se ženou někdo, koho zná, kdo má zkušenosti a nezatěžuje to personál nemocnice. Ten pak může řešit právě ty rizikové případy a ne spěchat u bezproblémových porodů a provádět zbytečné zákroky. Tohle je ten rozdíl. Brát diskusi jako polaritu mezi nemocnicí (s odborníkem) a domovem (bez ničeho) je znakem nepochopení celého problému.

2 0
možnosti
ŠP

sara_p

31. 1. 2012 11:24
Re: nechápete problém

Reálně jde právě o to umožnit školeným a v praxi sběhlým lidem, aby mohli vstoupit i do nemocnice. A v neposlední řadě i to umožnit právě tato školení a praxe pod nějakou akreditací, aby měly maminky možnost si vybírat za dostatku informací.

0 0
možnosti
DR

petrolhead

31. 1. 2012 11:00
jé, autorka má v titulku sluníčko!

Tak to se v tom případě určitě nemůže nic zlého stát. Já si ale myslím, že sluníčko je vám k prdu a každý porod je prostě *přirozeně* nebezpečný. A osoby, které před zdravím svého dítěte (neříkám svým) upřednostní své dobré pocítky, domácí prostředíčko a domácí bramborovou kašičku, aby to bylo všechno romantické a vůbec nikdo na ně nebyl nepříjemňoučký, jsou pro mě zcela normální sobci a srabi. Maminka která nevydrží "stres" nemocnice by se neměla množit, protože vychovávání malého vozíčkáře je o dost více stresující.

 

Hisorka o porodnici doktora Mengeleho je samozřejmě účelově vybájená. I když Vás nemocnice straší (mě taky), . nepřesunujte si nemocnici domů. Přesuňte si ten Váš obývák do nemocnice, včetně manžela, vaší oblíbené asistentky, plyšáků a hudby. Přeji hezký den, jasnou mysl a hlavně zdravé děti.

1 0
možnosti
ŠP

sara_p

31. 1. 2012 14:04
Re: jé, autorka má v titulku sluníčko!

nejde o stres pro maminky, ale právě pro děti. a nejen stres při porodu, ale hlavně z chování po něm - právě v době, kdy se má vytvořit bezpečná vazba, se s dítětem běhá po měřeních a váženích místo, aby se nejprve přiložilo k mamince. a tak dále a podobně... přečtěte si o tom něco a pak o tom teprve pište;-)

0 0
možnosti
MM

captain cook

31. 1. 2012 10:23
lobbyistka za domaci porody zemrela po domacim porodu

Caroline Lovell z Melbourne, Australie byla tak vasnivou zastankyni domacich porodu, ze oficialne prispela do statniho legislativniho rizeni statu Victoria kdyz projednavalo status, fundovani a indemnitu porodnich asistentek.  Minule pondeli rodila doma sve druhe dite v pritomnosti soukrome porodni asistentky. Ambulance intenzivni pece prijela nekolik minut po zavolani a nasla zenu v kritickem stavu po srdecnim infarktu. Prevezla ji na ARO do jeji obvodni nemocnice, jedne z nejvetsich nemocnic v Mnelbourne, ale prese vsechnu peci se rodicku nepodarilo zachranit. Pripad bude vysetrovat koroner. Dite porod prezilo.  Podle medii, ve state Victoria planovane rodi pribl. 200 zen doma/rok, coz je 0.22% vsech porodu ve state.

1 0
možnosti
K

kočka

31. 1. 2012 10:54
Re: lobbyistka za domaci porody zemrela po domacim porodu

Jestli je to pravda,tak mi to připomělo,nějaké našeho aktivistu,za cyklo Prahu,kterého přejelo auto ... no jo kdo s čím zachází ....

0 0
možnosti
A

Azgalor

31. 1. 2012 10:19
Ještě jeden příběh chybí

Ten s tím nadšením z domácího porodu a následná radost z toho, jak to dítě umřelo, protože to bylo přirozené. To jenom tak, aby to teda bylo kompletní. Taky by to mohl být nejzajímavější názor ;-)

3 0
možnosti
X

xs123

31. 1. 2012 9:25
Příliš mnoho mužů kecá do porodů

a přitom se jich to netýká. Nesnáším takové ta kidy, že žena, která rodí doma, ny neměla mít právio na asistentku, hrazenou státem a a rodí třeba pod snmrčjkem, jak to všera napsal jakýsi Šťastný. Muži by se měli starat, aby nečerpali zdravotnickou lékařskou pomoc na ošetření svých zranění a úrazů, které utrží při svých volnočasových aktivitách díky své nešikovnosti. Myslím všechny ty fotbalisty, lyžaře, cyklisty, rádoby dřevorubce s motorovkama a sekyrkama a tak, co se polámou, posekají a jinak vážně zraní. Nechají se potom odvézt záchrankou a léčit na  náklady zdravotních pojišťoven. Rodící žena má daleko větší právo si vymýšlet, co chce a co se jí líbí, než všichni ti sportovci dohromady.

4 0
možnosti
JN

tojsouveci

31. 1. 2012 9:27
Re: Příliš mnoho mužů kecá do porodů

Vy jste jen další z těch, které nechápou, že při porodu nejde jen o ně, ale také o další život - dítě.

A napsat to, že se porod-narození dítěte mužů netýká, může jen opravdu hloupá ženská. :-/

5 0
možnosti
JN

tojsouveci

31. 1. 2012 9:12
Myslím si

"To je moje právo, rodit, kde chci já a já chtěla rodit doma."

.

Myslím si, že v podobných diskuzích mnohým a hlavně právě kupodivu ženám uniká, že při porodu přichází na svět další člověk. Tzn. že pohoda žen, že rodí doma, jejich dobré pocity apod. berou jako to hlavní. Ač muž, tak si myslím, že by to mělo být obráceně. Že na prvním míste by mělo být zdraví a život dítěte, kdež "dobré pocity ženy" by měly být až někde hodně vzadu. Dokonce si myslím, že žehna by neměla mít právo rodit, kde se jí zrovna zamane a tím třeby příp. ohrozit život toho dítěte jen proto, že CHCE. Přijde mně to nějak ujeté. Ale tato doba toho nese ujetého mnohem víc....

5 0
možnosti
ŠB

Štěpán Binko

31. 1. 2012 9:56
Re: Myslím si

Podepisuju! R^

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS